Bel voor een afspraak phone-icon 06-23662101
roker

Alom is bekend dat roken gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Belangrijke ziekten die geheel of grotendeels door roken worden veroorzaakt zijn longkanker, COPD, chronische bronchitis en emfyseem.

De luchtwegen en bronchiën raken vervuild met teerdeeltjes, en slijm hoopt zich op omdat het natuurlijke reinigingsproces van de longen is verstoord. Ben je een (ex-)roker dan kan halotherapie je helpen de aanwezige teerresten en het overtollige slijm af te voeren. Je zult merkbaar meer lucht krijgen waardoor je vitaliteit zal toenemen. Ook het natuurlijke reinigingsproces kan zich weer enigszins herstellen.


De belangrijkste voordelen van halotherapie voor (ex-)rokers zijn:

  • Schoning van de luchtwegen van gevaarlijke tabaksrook en teerresten.Roken en halotharapie
  • Verlichting belangrijkste symptomen: hoesten en spuug.
  • Versterking van het immuunsysteem.
  • Verbetering luchtwegcondities.
  • Verhoogde motivatie om te stoppen met roken.
Wat zijn rokerslongen?

Nicotine, teer en vele andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak, komen de longen binnen en zetten zich vast op het longweefsel, dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen en tasten cellen aan die afsterven. Bij veel roken komen geen normale cellen terug, maar nemen slijmproducerende cellen de lege plaatsen in.

In de longen bevinden zich enorm aantal trilhaartjes die als taak hebben het uit de longen drijven van met afval vervuild slijm. De hoeveelheid slijm wordt echter te groot voor de trilhaartjes met als gevolg dat deze het niet meer aan kunnen en verlamd raken. Zijn de trilhaartjes beschadigd door het teer dan worden de longen niet langer goed gereinigd en het hoopt het vuil zich op. Dit vuil moet worden uitgehoest, ook wel rokershoest genoemd.

Wat is de relatie tussen roken en COPD?

De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af; ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer. De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de 'rokershoest'. Vooral 's ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden. Veel rokers zullen daarom ook 's ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is.

Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken. De rokershoest kan ook als afweermechanisme werken. Een deel van de giftige stoffen wordt uitgehoest in plaats van in het lichaam opgenomen, echter weegt dit niet op tegen de schade die al is aangericht en waarschijnlijk nog toeneemt.

Hebt u last van COPD, astma, bronchitis, of hebt u ademhalingsproblemen als gevolg van allergie, verkoudheid of verstopping? Dan heeft u zeker baat bij een bezoek aan de Zoutkamer. Al na enkele behandelingen in onze zoutkamer kunt weer normaal ademen en wordt u minder benauwd. 

 

 
Bookmark and Share

© 2023 ZoutkamerZuidlaren.nl | All rights reserved |